Dela

Transport

Auto

Mercedes-Benz 600: ultieme luxeauto voor filmsterren en dictators

Het dictatorvlaggenschip van Mercedes viert zijn 60-jarig jubileum. Dit is de allerlaatste, die staat te pronken op de Techno Classica.

Dit is een bijdrage van Robert van den Oever en Maarten van der Pas.

In de Mercedes-Benz 600 (W100) reed je niet zelf, daarin liet je je rijden door een chauffeur. Als je er in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een beetje toe deed, dan had je zo’n ‘Großer Mercedes’. Elvis en John Lennon hadden er een, net als koningin Elizabeth en paus Paulus VI en filmsterren Jack Nicholson en Elizabeth Taylor. Ook dictators hadden opvallend vaak dit vlaggenschip in hun garage staan, zoals Idi Amin, Saddam Hoessein, Tito, Nicolae Ceaucescu, Robert Mugabe en Kim Jong-Un. Zelfs de communistische Chinese leider Mao Zedong had dit kapitalistische pronkstuk.

De 600 was bijna twee decennia de Repräsentationswagen bij uitstek van de Duitse autofabrikant. Het idee achter de ontwikkeling van de 600, waarmee in 1955 werd begonnen, was om een auto te bouwen die alles kon wat mogelijk was. En hij moest meer kunnen voor de bestuurder en de passagier dan elke andere auto. De 600 moest de ultieme luxe-auto worden.

Op de klassiekerbeurs Techno Classica viert Mercedes het 60-jarig jubileum, want deze exclusieve limousine ging in 1963 in première op de autobeurs IAA in Frankfurt. Het model is tot 1981 gebouwd en op de Techno Classica staat het allerlaatste exemplaar dat in de fabriek in Sindelfingen van de band rolde en een plek kreeg in het eigen museum.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *